Tájékoztató az ügyfeleknek a Nemzeti Agrár Kamara tagsága miatt

felkialto7Kedves Ügyfeleink!

Június utolsó hetében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától sorozatosan érkeznek azok az értesítések, amelyek arról szólnak, hogy más hatósági nyilvántartásban, a tevékenységi körök, az élelmiszerlánc felügyeleti díj ( Nébih ) bevallásban szereplő adatok miatt a már említett NAK felé tagdíjbevallási és befizetési kötelezettsége merülhet fel azoknak, akiknek a tevékenységi körük és/vagy az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer nyilvántartása szerint kamarai tagokká váltak.

Sajnos a NAK ezeket a leválogatásokat nem pontosan végezte el, így jelentős többletmunka keletkezik a könyvelő irodában is, és Önöknél is. Ennek közös megoldása érdekében a következő segítséget nyújtjuk, hogy helyesen és mindenki megnyugtatására rendeződjön az ilyen és hasonló/vagy konkrétan ez az ügy. Kérem, automatikusan mindent ne terheljenek a könyvelő irodára, mivel a hiányzó bevallások (így nevezik a tagdíj bevallást is) nagyon sok többlet terhet rónak Önökre, és ennek a kockázatának felmérése és viselése komoly felelősséget eredményez, amit az iroda nem vállalhat át.

Azok az ügyfelek, akik a tagságról levelet kaptak, de agrárgazdasági bevételük nincs, nyilatkozatot tehetnek, hogy a tevékenységet végzik-e vagy nem, a  dokumentum innen letölthető.

Azok az ügyfelek, akik a tagságról nem kaptak levelet kérem, hogy vegyék fel a kapcsolatot a kamarával, és egyeztessenek velük, hogy a tagságuk fennáll-e.

Azok az ügyfelek, akik nem kaptak levelet, de őstermelők kérem, vegyék fel a kapcsolat a falugazdásszukkal, és rajta keresztül intézzék a tagdíj bevallási és befizetési kötelezettségük teljesítésének módját. A kérdéskör, mint más kamara (Kereskedelmi és Ipar Kamara, Közjegyzői Kamara, Építés Kamara, stb) annyiban van kapcsolatban a könyveléssel, hogy vannak olyan tagsági viszonyok és díjfizetési kötelezettségek, amelyek a bevételhez kapcsolódnak. Kérem a jövőben is mindenki ismerje meg a működéséhez szükséges gazdasági szabályozókat és teremtsük meg annak kapcsolatát a könyveléssel, ami abban áll, hogy a könyvelő megadja azokat az adatokat amelyek a kapcsolathoz szükségesek. Ez annál inkább is érdekes, mert sok esetben ezeknek az ágazati szabályoknak, akár ide sorolva a pályázatokkal kapcsolatos szabályokat is az ismerete sok száz oldal és annak sajnos nem tudjuk megismerni a tartalmát, illetve sok esetben annak megismerése után nem tudjuk azt elfogadni, de nem tudunk ellen mit tenni. A NAK-kal is az a gond, hogy 2012 évi a szabályozás és a nyilatkozat alapján, amit csatoltunk, már 2014 is azaz korábbi évekre is felmerülhet a tagság, illetve sokan panaszkodtak, hogy ott se tudják mit kell csinálni, illetve a rendszerek állandóan változnak.

Kérem, hogy a csatolmányban szereplő nyilatkozatot kitöltve, aláírva küldjék el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felé. Határidő 2016.06.30-ig szólt eredetileg, amit a Kamara 2016.07.15-ig meghosszabbított.

Kérem továbbá, hogy azokat a tevékenységeket, amelyek a NAK tagságot megalapozzák, sőt minden olyan tevékenységet, amit nem használnak a hasonló, vagy hasonlóak elkerülése érdekében töröltessék, annak törléséről intézkedni szíveskedjenek.

A törlés módja a társaságok esetében a NAV T201T adatlapon keresztül a Teáor kód törlése, az egyéni vállalkozók esetében az ügyfélsegéden keresztül a vállalkozói engedély módosítása (ÖVTJ) útján lehetséges. Amennyiben ezt nem tudja megcsinálni, (egyéni vállalkozó szóba sem jöhet, mivel csak saját jelszóval léphet be) kérem, és a jövőben is minden törzsadati módosítást, ebben az esetben a teáor számot és annak törlés napját szíveskedjen a könyvelővel közölni. A változás bejelentési kötelezettség határideje általánosan 15 nap, ettől eltér munkaviszony létesítés, ami megelőző nap, a megszűnés, ami követő 8 nap, a teljesség igénye nélkül. Csak arra a tevékenységre van szükség, amit ténylegesen végeznek, ezzel tudunk a legtöbbet segíteni a vállalkozásuknak. Az iroda az Önök tevékenységének szakmai engedélye, kamarai tagsága, annak típusai, különböző jelentések ügyében csak a könyvelési adatok megadásában tud felelősséget vállalni.

Kérem szíves megértését, a tájékoztatás tudomásul vételét.

Köszönettel: 

cropped-jadbanner1.jpg