On-line számla: Jó-e ha még nyomdai úton előállított számlát használunk 2020-ban

Tisztelt Ügyfelünk! 

Újabb gazdaságvédelmi és a versenyképességet javító törvényjavaslatokat nyújtott be az Országgyűlésnek a Pénzügyminisztérium.

A magyar gazdaság várhatóan idén is jóval az uniós átlag felett teljesít. A gazdasági eredmények megőrzése érdekében a kormány májusban döntött az első Gazdaságvédelmi Akciótervről, amelynek az adócsökkentéseket érintő hét pontja közül hatról – így például a szociális hozzájárulási adó és a kisvállalati adó csökkentéséről – már tavasszal döntött a Parlament, a hetedik pont a most benyújtott javaslatok része.

Ennek értelmében négy járulékfajta (egészégbiztosítási járulék pénzbeli 3 %, egészségbiztosítási természetbeni 4 %, nyugdíjjárulék 10 % és munkaerőpiaci járulék 1.5 %) olvad egybe a társadalombiztosítási járulékba 2020. július 1-jétől, a járulék mértéke egységesen 18.5 % lesz várhatóan.

A törvényjavaslat szerint – szintén július 1-től – minden dolgozó nyugdíjast megillet a járulékmentesség, (eddig, csak a sajátjogú öregségi és nők 40 es felelt meg ennek a feltételnek) az érintettek többsége ezzel 14 százalékos többletjövedelemre tehetnek szert.

Az adócsökkentéssel a dolgozó nyugdíjasok mellett a gyermekes családok is számolhatnak, kedvezőbbé válik ugyanis a gyermekek után járó családi kedvezmény is, mivel a 1.5 %-ra nem vonatkozott ami most beépül a 18.5 %-ba.

A javaslat szerint 2021 től a vállalkozások áfabevallási tervezetét is elkészítheti az adóhivatal. Ennek kapcsán nagyon jelentősen változnak és különböző időpontban a fokozatosság elvét betartva, a bizonylatolás és adatszolgáltatás szabályai is.

Jövőre még nagyobb fokozatba kapcsol a gazdaságfehérítés. Gyakorlatilag minden számláról online adatot kell majd szolgáltatni, amely a gazdaságfehérítésén túl biztosítja azt is, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) akár már 2021 tavaszától elkészítse a vállalkozások áfa bevallási tervezetét, vélhetően egy standardizált áfa analitika tartalommal.

Az adóhivatal jelenleg csak a 100   ezer forintos áfa összeget elérő számlák adatait látja online, 2020. július 1-től már az úgynevezett belföldi áfaalanyok részére kiállított számlát, vagyis lényegében minden vállalkozói számlát, 2021. január 1-től pedig még a magánszemélyek részére kiállatottakat is, azaz ezek is on-line mennek. Gyakorlatilag ez az oka, hogy azonnal tollat ragadtam, hogy felhívjam a figyelmet, hogy ezzel gyakorlatilag nálunk, mindenkivel szemben elvárás lesz a nyomdai úton előállított számla helyett a számitógéppel előállított, és ezzel automatikus számlaadatszolgáltatás bevezetése 2020-tól. Kérem ennek érdekében, keressék a kollegákat, 2020-tól nem tudjuk vállalni senkinek sem a nyomdai úton elállított, úgynevezett kézi számlák NAV felületen történő benyújtását.

Az online számlarendszer a piaci elemzők értékelése szerint is bevált, számításaik szerint egy év alatt 200-250 milliárd forint plusz bevételt termelt az államkasszának.

Az online számlázás bevezetésének jelentős szerepe volt abban is, hogy 2018-ra 10 százalék alá csökkent az áfa-elkerülés mértéke hazánkban.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, az adóhivatal kockázatelemzői a jövőben gyakorlatilag minden számlát látnak majd, így a költségvetés további bevétel-növekedéssel, a tisztességes adófizetők pedig – csalárd adózóktól, illegális gazdasági szereplőktől mentes – tiszta piaci versennyel számolhatnak. Gyakorlatilag a NAV hamarabb látja az adatokat, mint a könyvelő. Számos kockázatot rejtve magában.

Két további intézkedés is segíti jövőre a gazdaság fehérítését. 2020. július 1-től számlát, illetve nyugtát kell kiállítani az ún. áfa-mentes ügyletek nagy részéről is, így például a magán-egészségügyi, fogorvosi, oktatási szolgáltatásról, illetve az ingatlanértékesítésről is.

Emellett tizenöt napról nyolc napra csökken a számlakibocsátásra nyitva álló határidő, ami szintén erősíti a ki, mikor, hol és mivel számláz, eddigi okításaink keretében megismertetettek ismeretét.

A jogkövetésre ösztönzésen túl a munkavállalót védi, hogy az adóhivatal a munkáltató foglalkoztatással kapcsolatos adóelkerüléséről tájékoztatja az alkalmazottat is.

A járulék tekintetébenbenyújtott törvényjavaslat is, amely szerint 2020. július 1-től egy teherré olvad össze a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék.

Az új egységes járulék, azaz a társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5 százalék. Az adórendszer jelentős egyszerűsítésén túl az egységes járulék bevezetése biztosítja például azt, hogy az őstermelők, illetve a megbízási jogviszonyban dolgozók munka-erőpiaci ellátásokra való jogosultságot is szereznek július 1. után. Azaz akkor megszűnik a biztosított, nem biztosított megbízott különbsége. Nem rossz gondolat, de a nem biztosítottak (jelenlegi) esetében nettó jövedelem csökkenés következik be. Fontos ennek a megvizsgálása és erre való felkészülés.

Az adminisztrációs tehercsökkentés mellett több adócsökkentést is hoz az új, egységes járuléktörvény. A vállalkozók évi 7,5 milliárd forintot spórolnak azzal, hogy enyhülnek a minimum-járulékalap szabályok. Míg jelenleg az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után fizetik meg, addig 2020. július 1-től a minimálbér után. A szochó 112,5 % emelés úgy tűnik marad.

Július 1. után már minden dolgozó nyugdíjast megillet a járulékmentesség. Jelenleg csak a munkajogviszonyban állókra érvényes az kedvező a szabály, hogy bérüket mindössze a 15%-os mértékű szja terheli. A kormány számításai szerint a szabály kiterjesztése évente összességében mintegy 20 milliárd forintot hagy az érintetteknél.

Még kedvezőbbé válik 2020-tól a gyermekek után járó családi kedvezmény. Jelenleg ugyanis a 1,5 százalékos mértékű munkaerőpiaci járulékból nem lehet levonni a kedvezményt, de július 1. után már a teljes, 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető a családi kedvezmény.

2020-ban minden idők legmagasabb összegét – 380 milliárd forintot – hagyja a kormány adókedvezmény révén a gyermekes családoknál. Ezt az összeget évente további egymilliárd forinttal növeli a jövőre hatályba lépő – az egységes járuléktörvény biztosította – kedvező szabály.

Az Országgyűlés a Családvédelmi Akcióterv keretében már tavasszal elfogadta azt is, hogy 2020. január 1-től szja-mentességet kapnak a legalább négy gyermekes édesanyák.

 

Juhász Adószakértő Iroda