ÁFA – 2013.

ÁFA szabályok változása

1. Alanyi mentesség határa 5 MFt-ról 6 MFt-ra emelkedik.

2. Az áfa bevallásban be kell jelenteni számlánként azt az értékesítést, aminek áfa tartalma meghaladja a 2 MFt-ot. (vevő adószáma, telj. időpont) Mindkét oldalról (eladó és vevő) be kell jelenteni. Ekkor a számlára rá kell írni a vevő adószámát. Ez bruttó 9.406 eFt-os számlát jelent 27 %-os áfa mértékkel számolva. Belföldi áfa  Összesítő jelentés elszámolás, amely bevallás, módosítása önellenőrzés annak minden jellegű kötelezettségével és következményével.

 Az adatszolgáltatás arra is vonatkozik, ha ugyanannak a partnernek számlázok, és egy bevallási időszakban (több számlából) eléri a 2 MFt-ot a kiszámlázott bevétel áfája.

Ha havi áfa bevalló vagyok, akkor havonta éri el, ha negyedéves bevalló, akkor negyedévente. Ha a vevő nem adóalany, akkor nincs bejelentés. Fordított áfásat sem kell jelenteni. Nemzetközi ügyleteket sem kell jelenteni, tehát csak a belföldi áfás ügyeltek esetében van jelentés, ott is akkor, ha van előzetes áfa levonás.

 Július 01-től NAV leellenőrizhető a partner adatszolgáltatása

3. Lehet pénzforgalmi szemléletet választani áfában, vagyis akkor bevallani az áfát, amikor a pénz beérkezik. Feltétel az éves bevétel ne haladja meg a 125 MFt-ot. Ezt be is kell jelenteni december 31-ig. A levonás is csak fizetés után lehetséges. A számlára ráírandó: pénzforgalmi szemlélet. (500 eFt-ig bírságolható az elmaradása) Akinek a bevételei nagyrészt készpénzesek, annak nem érdemes ezt választani. Az adminisztrációt is megnöveli. Részletesen külön is kitértem rá, itt csak ismétlem.

4. Külföldi utas áfa nyomtatványból olyat kell vásárolni, amin franciául is rajta van a szöveg.

5. 2013.04.01-től tervezik bevezetni, hogy a pénztárgép működését az adóhatóság hírközlő rendszer útján felügyelje. (a NAV látja mit csinál a ptg-pel az adóalany!!!!)

 6. Fordított áfa a mezőgazdaságban 2012.07.01 gabona, majd 2013. április. 01 sertés, félsertés, egyes takarmányok is.

 7. számlázási szabályváltozások, megőrzés, elektronikus, papír, egyszerűsített adattartalmú számla 100 euró alatt.

 Ennek értelmében elektronikus számlának minősül az a számla, amely tartalmazza az áfa-szabályozásban kötelezően előírt adatokat, és amelyet elektronikus formában bocsátottak ki és fogadtak be. A formátumot az adóalany választja meg: a módosítást követően például elektronikus számlának minősülhet az e-mail pdf melléklettel is.

 

A számla kibocsátásának időpontjától a számla megőrzési idejének végéig biztosítani kell:

1. a számla eredetének hitelességét (az eladó és a számlában ekként feltüntetett személy azonos),

2. adattartalmának sértetlenségét (a számla tartalmát nem változtatták meg) és

3. olvashatóságát (a számla az ember számára olvasható).

Egységesítés Uniós és Belső számlák, teljesítéstől számított 15 napon belül ki kell állítani

Gyűjtőszámla sem lehet 1 hónapnál hosszabb.

 

Fel kell tüntetni:

Normál ügylet. Adómértéket

Önszámlázás kifejezés feltüntetése a számlán, ha nevünkben más számláz.

Közösségi ügylet esetén: adómentesség esetén a jogszabály, vagy HÉa irányelv vonatkozó rendelkezést, vagy mentes az adó alól közösségi értékesítés kifejezést.

Különbözeti szerinti szabályozásnál: utazási iroda, használt cikkek, műalkotások, régiségek különbözet szerinti adózása kifejezést.

 

8. Bérbeadás, ennek értelmében változik, hogy melyik államban kell megfizetni a nem adóalanyok részére történő közlekedési eszközök hosszú távú bérbeadása után az áfát. Jogharmonizáció

 

9. Személygépkocsi javítás, karbantartás áfa 50 % levonható

 

10. Üzletág átruházás nincs áfa, ha

–        Adólevonási joggal rendelkezik az átruházó

–        Adókötelessé tétel választás a megszerző részéről

Üzletág olyan működő egység amely szervezeti szempontból alkalmas, hogy a hozzá tartozó vagyonnal függetlenül és tartósan önálló gazdasági tev. Folytasson.