SZJA bevallási határidők a 2013 évi adóbevallással kapcsolatban

Elkezdődött a bevallási nyomtatványok postázása. A NAV az adózói szokásokat figyelembe véve állította össze az szja-egységcsomagokat, így a csomag csak azt tartalmazza, amire az adózónak szüksége van bevallási kötelezettsége teljesítéséhez. A nyolcféle csomagból az egyik elektronikus formátumú, és azok ügyfélkapus tárhelyére érkezik, akik az előző évben elektronikus úton nyújtották be bevallásukat.

A bevallással kapcsolatos teendők első határideje január 31.

Eddig kell a munkavállalóknak nyilatkozniuk arról, hogy munkáltatójuk készítse el idén a 2013-ról szóló személyijövedelemadó-bevallásukat.

Ha a munkáltató nem vállalja dolgozója kérésére a bevallás elkészítését, akkor tájékoztatnia kell a dolgozót az egyszerűsített bevallás, valamint az adónyilatkozat lehetőségéről.

Az egyszerűsített bevallást az adóhivatal készíti el, ha az adózó február 17-éig nyilatkozatban ezt kéri. Valamennyi szükséges nyilatkozat letölthető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu).

A januári és februári határidőkhöz kapcsolódó nyilatkozatok:

  • ·         13NY29 jelű nyilatkozat a személyi jövedelemadó munkáltató által történő megállapításához,
  • ·         1353NY jelű nyilatkozat az adóhivatal által készítendő egyszerűsített bevalláshoz.

A személyijövedelemadó-bevallással kapcsolatos információk egyszerűen követhetők a www.nav.gov.hu honlapján, ahol többek között kiemelt menüpontként, SZJA címszó alatt szerepelnek a letölthető nyomtatványok internetes kitöltő-ellenőrző programjai, továbbá a kitöltést segítő útmutatók. A NAV minden határidőről, kötelezettségről és lehetőségről folyamatos tájékoztatókat hoz nyilvánosságra országszerte a sajtóban, az ügyfélszolgálatokon, honlapján és facebook oldalán.

Szja-bevallással kapcsolatos határidők

határidő

kötelezettség/választható lehetőség

január 31. nyilatkozat benyújtása a munkáltatói adó-megállapításról
február 17. nyilatkozat az egyszerűsített bevallás kéréséről (választható)
február 25. egyéni vállalkozók, áfa fizetésre kötelezett őstermelők és magányszemélyek, valamint evás egyéni vállalkozók szja-bevallása
május 20. magánszemélyek szja bevallása, illetve az adónyilatkozat beküldése